14 June 2017

Rahsia Permainan Perasaan

bismillah


*****



sukar untuk aku menjangkakan,
dalam menjejak dan melangkah,
ke satu alam dewasa,
yang penuh cabaran tanpa diduga,
untuk diuji dan benar-benar diuji,
oleh Pencipta yang Maha Esa


Sukar untuk aku gambarkan,
Lamaran yang datang bermain perasaan,
demi menjalin satu ikatan,
yang belum habis dalam aku fikirkan,
untuk berdiri dan berjalan atas sebuah titian,
kerana ia bukanlah satu permainan


Setiap yang datang itu,
belum pasti jadi penentu,
yang terus buatkan aku jadi buntu,
sama ada ia serius atau sekadar tipu,
walau ia perlukan sebuah restu,
tapi kalau benar dia mahu,
sanggupkah dia untuk menunggu?


Tidak ada satu yang aku harapkan,
melainkan doa kepada Tuhan,
agar Dia memberi jawapan,
adakah sinetron ini hanya gurauan,
atau aku sahaja yang bermain perasaan?


Perasaan itu bukan hanya untuk dipermainkan,
sebab aku kuat berangan,
takut nanti aku perasan.



20 February 2017

belum nak kawen lagi

orang yg baik akan dipertemukan dengan jodoh yang baik.

///

"kalau mung ase belum baik lagi, mung kena buat baik dulu. mung kena ada target utk dapatkan "RELATIONSHIP GOALS" jugok. 


guane nok buat? 
nok kene paka keto mewoh dulu ke? 

aku nok gtau mung. jange dulu. nnti takut mung tok leh nok baya hutang oghang. 


5 org penting mung kena jaga hubungan:

Allah, Mok ayoh, guru², rakan seperjuangan dan org lain. 


dah dpt capai relationship goals, jaga adab. tatatertib, kata-kata, dan maruah. kalau mung ase tokleh lagi..usaha lagi!! biar tk perfect, tapi at least mung ada usahe nok jadi baik." - Seorang Hamba Allah yg sudah berkahwin




aku pun tersengih lah sorang sorang mcm kambing sebab kena pukul dgn kata-kata org tua tadi. 





p/s: aku ase aku dah kena belajar ganu pulok lah pahni. 


27 December 2016

Karang satu malam!

jurqiiutbgk tiu itr eruewejw ewil tliuwthweu qetgliuhqet jlghwtuq tbietriuq qliurtiuhg dhgud dhg jiuwe ihwiuth qoeuq ooout qoiqeit ioitn o luirheuh aiurues rhuirsr ceiriqwurqiqu thyugghiet hqiqjakszug kutoijtyiej kurdnclou hjkhgbbjye joiwtlhiluwet wikthwerthytng huiygnuihgdug jhuiyhghsduli jhgiusydguhdgoidudgfdsj kdhidyfdhuidsf dgusduiydu aoiiu tiiurueyt tshdyert thdruityeri kreirye thua jaewhruiqwhrikwpwht uyudhewsur jhyrdjhuyqjyws tuiehwuw hytiqhut iriurehruier qhiqwhewe utryuit ognbirbiug ehuyet ehuebjryurh htiuytjehtiuyew qjuhietiut gfhf hgdiogsd serhtee oijtoehtoqejiw etweotuotjreutruoir toprjtjutjiru iurieriuqrr thrdututh. uriyijioit joturt yhhufhyt buhuhr jwhuiqwe wuiweryytit oijpkkuhmm jmkshsg hutuyu aehuierhe ajshie niurqewjhrrffhuyf hhjugfhgyr ayr akhauwgqy ureyh rutuueiout. 

uiuytquht esjhrtierhuit  ahaiurehyur ur tgurthr auygretby uytusjuhy jhbbjchcn sjhisbmxif huytot ieiroutiw aiuyiua huyrhikm  duduauirh ihueuqyer huytrt juthuirjuiat hait kaua hsis lsll iiyloyk juoiayr iot w kiau jhyeir jwrie kquqor iwiut wektiq suteiytjkas idfunviv hyqhru soiiwpqwue jhuaqjr vb jjcsdifsjg kiufjht jhurh sxuisen isdtjh issh vfhudsh juudnuftis jhsurnja oaofi hiauehnzdh jdythude jhuth huiryt jhqairu isut usuiut jsiur jaiaeje jfi h ruia  ihjkg itoopqw ritjyt 

hiuerhuytga akjhruer jauuq jfioo kh outhy iuth iuoit kiit jiukdthaitah uhuityusgh kjigg i iutiygn iuriuturt iuytujy kohthw rwjtwkigilr uutyht lkuaki uhgi shis ryretywe fyr hruwiyr hqyur hjuyr kiksout jhutn ueytw yuvhgiuhguyguyvghuieru huyghduyguyashyrf bvgyhsfdgb djgduyfrhj fdbgdfvgsiugtrjh aukriquit shduiturehtyer juiuesr jeur qjuqhe jhureb uiuaehrai huyt usuyr huirtyrt quyuiaqt iuituquryt jhiufh huire uytr huivn bsut huit uiueyr yruuq yuty t gyujjnfhgfhgh hghdjhu shu jhiuwuhtu jgwuiwhui wuirtwgpg hkkllla unmmzhfj g bghhvbvuy yfdrt  uhyegut hueyrtyyuhutw bugwrutijhuit bytjquyqr uertytui uytiquiyuiwerw wehtiwetn tgyuerut yyanjg m zkjdhgb zbhh bvjhaf cv  jvhzjjhgyr  ajhaih ajkhafiuf bfgduiht iayufh iasoiutnkiqn hufgfnudn nudhekjru  juhifhiu hsdfiuidq qqajhgfudoo iuaqu biufrgy bydbfy  soiqoehr biifiki kosksz bivis vbfifhkisdf bioaiuedkjjueiwjiurf jiksn koijroi nwroieurnfiu iut.





Maaflah, kami tertidur. Nyenyak gila sampai tak perasan boleh siap satu karangan!

20 May 2016

anggap

kelakar juga bila dapat tahu, ada orang pernah anggap aku mcm "ustazah".


pertama, terima kasih atas tanggapan itu. aku pun tak pasti sama ada ia sejenis perli atau pujian atau kutukan. sekurang-kurangnya ia adalah "sesuatu".

mungkin, dulu aku budak aliran agama kot. dari sekolah rendah mmg sekolah agama agknya. tak pun, mereka pernah nampak parents aku pakai jubah dan serban. barangkali ya. 

erm.
ni nak tunjuk riak ke apa? 

bukan. sama sekali bukan. parents kami x da pakai serban dn berjubah setiap hri. aku pun bukan bertudung labuh sampai pinggang pun. hehe


jangan panggil aku ustzah please. rasa mcm belum layak dan jauh sekali kelayakannya utk digelar ustazah. huhu

bye


19 May 2016

cakap banyak alasan

"weh, tadi aku kemas rumah, masak, lipat kain! mesti mama puji aku nnti!"

muqaddimah kali ni tak begitu panjang. cukup sekadar dialog ringkas oleh seorang manusia yg tak tahu siapa namanya. 


****


berapa lama kau buat? 
untuk siapa kau buat?
dan kenapa kau buat?


soalan-soalan seperti ini perlu sentiasa ada dalam otak. sebelum nak buat sesuatu, make sure kita tanya. tanya pada siapa? 

pda diri sendiri.


lebih menyakitkan, apabila kita dah buat, dah settle semuanya...tapi masih ada mulut-mulut yg tidak puas hati dan sering menyalahkan kita tnpa henti. almaklumlah, seorang abang dh siap masak untuk adik-adiknya dan dah settle lipat kain yg berlambak dlm bakul. tapi ayah tetap membebel dan asyik mengatakan bahawa abang sangat pemalas dan asyik bagi alasan!


pergh. masa tu boleh berasap telinga wei!


mungkin contohnya sedikit keterlaluan. tapi, tkpalah. itu kan cuma contoh.


here it is. 
aku tak nafikan, yang aku pun melalui perkara yg sama. cuma situasiny sedikit berbeza. sedikit je. rasanya nak marah pun ada, rasa nak mengeluh pun ada, rasa tak berguna pun ada! 

mungkin kita patut riak sedikit. 

istighfar 3000 kali 


**** 

agaknya lepas ni, aku kena beritahu semua orang kot.

"mak, ayah! hri ni abang dah siapkan semua kerja rumah! basuh kereta, jemur kain, siap buat solat hajat dan istikharah lagi. mana tau, ada gadis nak dtg meminang ke (?)"


mak ayah yg stres baru balik dari pekan terus baling kayu ke arah wajah abang. 
auch!


memang begitu perasaannya, bila takda orang nak kisah apa kita buat. mak suruh buat itu ini, kita tak buat. maksudnya, tak buat depan-depan. sampaikan bnyk juga maki hamun yang kita terima. banyak juga nak guna sabar ni.


then, menuduh kita yg bukan-bukan. err tidak. bujan menuduh, tapi menyalahkan. huhu

sama juga seperti situasi ni,

"abang, kenapa result teruk sgt ni? mcm orang tak pernah belajar! buat penat je mak ayah cari duit nak bagi kau pandai! tp ni yg kau bagi! tulah, dulu aku suruh kau pergi masjid buat solat sunat, malam malam bngun buat solat hajat. kau tak nak! sayang sangat dngan tidur kau tu!!"


okay.
ni mungkin sedikit berbeza.


lalu abang membalas,

"mak, malam ni abang nak bangun buat solat hajat depan mak tau. biar mak boleh nmpak. boleh lah abang doakan supaya Allah lembutkan hati mak sekali. mak jgn risau, abang buat depan mak :) "


perbualan terhenti smpai situ.

****

sebagai penutup, aku nak bg satu tips sikit. ceyyy

bukanlah. 
mcm ni, nak suruh orang puji tinggi tinggi untuk apa? cukuplah kita buat kerana Allah. biar orang tak tau, tp Tuhan tahu sebab kita buat sesuatu bukan nk cari berkat dari manusia, tapi berkat dari Allah. so chill lah kalau orang salahkan mcm mcm. at least kau tak riak dan takabbur. itu lagi baik.

senyum.