11 October 2013

The Heavyweight


It could be a sitcom except when his stupid suitemate barrels
into Evan's room at almost two in the morning through 
the bathroom they share, I scream and scoot to the edge 
of the bed next to the window, clutch the wool blanket up
to my neck and keep yelling. More like howling, Evan says.

Like one of the lambs that Starling tells the doctor about
in the horror film. And Lunatic Nick from next door just 
cackles and hoots Boo! Boo Paulie! like the genetic fluke
that he is until Evan shoots him a look and tells him
to screw off. I must seem as wild as spooked horse since

Evan approaches real slow, speaking low with his hands
raised in front of him like a grocer in hold-up. Jeezus.
Loosen up a little, Paulie. But, he is almost crooning. It's not 
like he's mad, he just has no clue what to do to the soothe me.
The truth is that as soon as he asks, I understand how acutely.

I wanted him to. He says, you need to tell me what happened.
By now, it's past two. This boy's facing me in his blue boxers.
Bowie's singing "Sorrow" on the stereo and the moon hangs
framed in the room's only window like Evan delivered that too.
How do you know, who can handle your life and whether or
 not you should allow them to?

People talk about baggage like you can fit
your history into a suitcase and if I had to choose
a metaphor for Evan, it'd be an ambulance or better : a parachute.
Shouldn't he know what he's shouldering? Some things hust
all over again when you tell them. So I do.


(page 119, Splintering by Eireann Corrigan.)

 

29 June 2013

Don't judge people by their look!

Assalamualaikum, awesome blogger!


"DON'T JUDGE PEOPLE BY THEIR LOOK" ! Perkataan yang sering kita dengar kan? Faham maksudnya? maksudnya, jangan menjudge orang dengan hanya rupa sahaja! haha =D bahasa mudah.. Well, setiap orang pernah alami benda ni. Memang selalu.. that's why lah kadang-kadang perselisihan faham dan fitnah-memfitnah boleh berlaku. Macam tu juga dengan aku. Pernah terjebak dalam perkara ni. seriously!! menyesal gila!! menyesal kot!! rasa berdosa sangat. Tapi, alhamdulillah~ wawa cuba untuk buang tabiat ini.

Benda ni, pernah terjadi pada diri aku since beberapa tahun lepas. Actlly, bukan thn tu je, sebelum2 ni pun pernah jugak. Huhu~ ada sorang sahabat aku ni, yang pada waktu tu merupakan new student lah.. and wawa pun x tau napa classmates x berapa suka sngt dgn dia ni. Sampai gelak-gelak kan dia lah... first dia dtg tu, aku mcm ok lagi ngan dia, tapi disebabkan kwn-kwn yg lain memberi respon yg agak kurang baik kpd dia, aku pun mcm terikut sekali. Sampai aku pun dah jadi x suka dengan dia. Dia ni sebenarnya baik orangnya~ comel-comel je..  entah kenapa lah!!

Time dlm kelas, bila nak sharing ngan dia je, rasa mcm x boleh.. aku mmg x sampai hati, tapi kenapa entah time tu aku rasa mcm diri aku ni jahat gila! Gila kan? Sampai macam tu kau!! Orang lain, kdang-kdang marah kat dia, x suka lah, cerita pasal dia yg bukan-bukan... aduhhh!! Rasa sedih pulak time tuh! Simpati sangat kat dia sebenarnya, tapi tulah, disebabkan EGO aku yang melampau tahap merah ni, terikut-ikut jugak ngan orang lain!!

Sampai lah thn 2012. Time tu time yang agak “PENTING” sangat lah katakan!!~ dia pulak sekelas dengan aku. Wawa pun x kesah lah kan... dah besar, terima jela... yang mana dah tak sama kelas dgn dia ni, ada yg happy!! Haha =D jahat ea korang!! Awal-awal tahun lagi, aku dah cari pasal dengan dia! Entah lah! Aku rasa mcm belum boleh nak kawal emotion lagi!! Tapi, alhamdulillah~ salah aku jugak, yang gi ikut cakap orang tu wat apa? Kan orang lain dah sakit hati!! Padan muka! Selepas kitorang berbincang, akhirnya aku pun minta maaf jugak. Ikhlas ye wey!! And Alhamdulillah~ dia maafkan aku. Rasa bersalah, sangat kat dia! Malu tau!! Tapi, itulah kehidupan kan?

Lama-lama, kitorang pun dah okey.. wee!! Dah berbaik, tak da lagi nak gadoh-gadoh!! Baik bukan?? Heh! Lagipun, dia bnyak tolong wawa jugak dalam English, Math, Science......bla...bla... ko jgn main-main!! Pandai juga orangnya!! Sampai lah sekarang aku still lagi kawan dgn dia. Aku dah mula sedar, bahawa jgn mudah percaya dengan orang lain yang berkata perkara buruk terhadap orang yang belum kita kenal sepenuhnya!! Paham? Sorry, bhsa rojaks! ={  apa-apa pun, thanks sebab kau boleh terima aku jadi kawan kau. Even bukan kawan rapat.

Now, dia selalu tolong wawa, time nak pinjam duit, dia kasi... hehe thanks =D InsyaAllah aku akan bayar balik ok =D tak elok hutang-hutang~~ =,=” sampai kitorang makan sama-sama, lepak sekali, pergi jln sekali, gurau-gurau... best jugak lah kan... Itulah, yang dimaksudkan, “Don’t Judge People by Their Look”!! and, dia jugak selalu like photo kat fb.. hik hik =D Thanks =)

So, kesimpulannya, janganlah kita terus menjudge orang dari rupanya, atau dari luarannya. Tak semestinya, dia tu muka mcm garang, kita anggap dia JAHAT!! Tak!! And tak semestinya muka nampak baik, dia pun baik! Setiap manusia ada kelemahan dan ada kelebihannya. Apa-apapun, selalu lah bersangka baik atau Husn’Zhon (kata bekas pengetua, Tn Haji Ghazali). Berlapang dada lah.. sesungguhnya, manusia itu sama sahaja... Cuma amalan yang membezakannya ~~ that’s all..  
sekian....

Peace (Y)


20 May 2013

Cara Menangani SIHIR

Assalamualaikum, sihat? alhamdulillah.... Wa pun sama gak? Wa? oh ye, tukar nama baru... so, you can call me Wa or wawa k =D

Ok, berdasarkan tjuk diatas, wa nak share ilmu skit kat korang suma, pasal "Cara Menangani SIHIR" . Wa dapat tip ni drpd Dato' Dr. Fatma Az-Zahra yg Wa tgk kat TV pagi tadi, "Tasbih Cinta" la kut.. mana yg trlepas tu, takpe, Wa boleh kongsikan.. =D Wa tau, mmg sihir ni merupakan perkara khurafat! Seperti mensyirikkan Allah s.w.t. Sekiranya seseorang itu mensyirikkan Allah, maka Allah tidak akan mengampunkannya... nau'zubillah~

*amboi! berapi gituh!! ceh!!*

Sihir ni digunakan oleh org utk tujuan2 tertentu. Misalnya, cemburu, hasad dengki, tak puas hati n mcm2 la... So, we must be careful la.. kita jgn cari musuh dgn orang ok...  =D Ramai jugak yg terkena sihir, antaranya peniaga2, suami isteri dan jugak masyarakat biasa... Ingat lah! sesungguhnya mensyirikkan Allah itu sebahagian drpd dosa2 besar....

Ok, here are some tips utk tangani sihir.. dengan cara yg mudah lah jugak.. First, kalo boleh jumpa lah pakar perubatan Islam... Mereka akan cuba sedaya upaya utk buang sihir tuh... Dengan bacaan ayat2 Suci Al-Quran Al-Karim, InsyaAllah~ hilanglah sihir itu... jgn jumpa Bomoh sudah la ye..

Secondly, bnykkan membuat amalan2 soleh seperti membaca Al-Quran, berzikir, minum air zam2 n bnyk buat ibadah... tapi, kena Istiqomah la~ Buat dengan keikhlasan dan bersungguh-sungguh agar sihir itu dapat dihilangkan.. sebelum tidur, baca ayat Kursi at least 3 kali... InsyaAllah x da ape yg berlaku...

Seterusnya, ini cara yg agak mudah, tapi kene usaha lebih sikit lah... first, ambil 7 helai daun bidara... ye.. DAUN BIDARA... tak silap, daun yg org buat utk mandikan mayat.. ambil daun tu, kemudian giling daun tu.. jgn guna mixer or blender k.... lebih afdhal giling... sewaktu menggiling daun tu, baca lah ayat Kursi 3 kali, Surah Al-Naas, Surah Al-Falaq, Surah Al-Ikhlas dan Surah Al-Kafirun... baca sebanyak 3 kali... kalau baca lebih lagi bagus... Then, ambil air masak, campurkan daun bidara tadi dgn air.. teguk sebanyak 3 kali.. kalau ada air zam-zam, lagi bagus... sbb molekul2 dlm air zam2 tu lebih baik... tak kesah la asal niat utk hilangkan sihir.. amalkan perkara ini secara kerap. InsyaAllah berjaya.. gn sekali buat je, mane nak sembuh kan?




Selain itu, korang juga amalkan membaca ayat2 ini utk mengelakkan dari terkena sihir... InsyaAllah, anda akan terpelihara oleh Allah s.w.t :

dan bacalah ayat dibawah ini pada setiap pagi :)
Baginda Nabi Muhammad telah bersabda : "Sesiapa yang menyebutnya ketika di waktu pagi sebanyak tiga kali dan ketika di watu petang sebanyak tiga kali, maka tidak memudaratkannya sesuatu pun "

So, tak rugi kalau kita baca, malah melindungi diri kita tau.. apa-apa pun, kita sebagai insan yg tidak terlalu kuat untuk berdiri dengan sendirinya, kita mintalah pertolongan daripada Allah s.w.t kerana Allah Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani~ yang kurang daripada saya, yang selebihnya daripada Allah~

Assalamualaikum,
peaceyaww!!


2 April 2013

Program Maju Diri bersama MSU

Assalamualaikum dan selamat petang saya ucapkan...
sungguh lebat hujan hari ni kan? Alhamdulillah~ itu semua nikmat... kita jgn mengeluh kalau hujan k... So, skrg pun hujan dah reda...

Selasa, 2 April 2013...
Kat sekolah ada buat program Maju Diri kpd semua pljr Form 4 n 5.. Form 5 esok... hihi~~ So, program ni mmg best! Serious! Best... Program ni kan ada pnceramah drpd MSU yg merupakan Lecturer jugak lah kan... so diorang ade bg lah tips2 nak majukan diri... then cara kemasukan ke IPT... So, bnda ni sngt onting sbnrnye sbb ia menentukan masa dpn kita semua.. Especially kpd form 4 n form5 lah kan.. Kitorang kira bertuah jugaklah sbb didedahkan dgn bnda2 yg berfaedah mcm ni.. So, rugi lah kalo x faham betul2 kan.. Jom kita kenali diri kita dgn Program Maju Diri ni.. hehehe =] Ini apa yg aku nk share ngan korang drpd motivasi tadi... so.. enjoy... eh? haha =D

Firat of all, kalo korang nk majukan diri korang, ada beberapa syarat nk dpt skor A dlm semua subjek yg korang ambil di ting4 dan 5.. dengar eh... dengar eh.....

Syarat Nak Skor A :
    
 1. Korang kena tahu apa cita-cita korang.
= Korang kene tau apa subjek yg korang nk skor. Target tu mesti kena ada.. Target kena ada sbb nanti korang dapat aim korang punye subjek dgn baik

     2. Tahu berapa jumlah subjek yang korang ambil.
= Bila korang masuk U nanti, akan ada jurusan yg ditawarkan, so jurusan tu ada lah syarat2 nk masuk dia.. mcm CREDITS. U know what is CREDITS? Something like Gred la kan... Antara Credits nya ialah : A+ , A, A-, B+, B, B-, C+, and C. Ha, itu lah yg pnting.. Contoh lah korang amik Medic kan, Creditsnya, BIO, FIZIK, KIMIA, MATH, ngan BM sekurang-kurangnya B. Ha, baru dpt masuk. Tak kisah lah kalo korang dpt 5B sekalipun, korang dah boleh dpt Medic.

     3. Tahu cara/ kaedah belajar.
= Ada beberapa cara yg korang mungkin x tahu kan? So, jom kita kenali diri kita.. haha =D               
  • Pertama, adakah anda seorang yg "VISUAL" ? Maksudnya, org yg mcm ni bila dia bljr, dia nak tempat dia kemas, bersih, teratur, sunyi.. Pastu, dia x nak ada bunyi2 yg mengganggu dia sewktu belajar... Kalo bunyi detik jam tu pun, dah kira menganggu la... Kat rumah, dia akan buat nota ringkas. And, sblm dia buat study group, dia akan bljr dulu, study dulu baru mulakan.. Waktu yg paling sesuai kalo nak bljr dlm pukul 3-4pagi.. 
  • Kedua, adakah anda seorang yg "AUDITORY" ?? Maksudnya, korang bljr guna pendengaran. Korang akan dengar apa yg cikgu ajar, tapi kene fokus lah kan.. then bila korang study korang akan dengar radio.. Tak kisah lah jenis lagu mcm mane sekalipun.. Korang akan cepat pick up!. Org yg mcm ni mmg special kan? So, bg mereka yg VISUAL ni, jgn sesekali cuba study guna radio k.. nanti korang jadi blank.. haha =D
  • Ketiga, adakah anda seorang yg "KINESTETIC" ?? Maksudnya, bila korang study je kan, lps 5 minit tu ha, siaplah.. kaki bergoyang, berkhayal tiba2, nak buat tu nak buat ni wktu study,...  nak kacau org, mcm tu lah.. k.. ni pun bnyk juga org yg mcm ni kan? Org yg mcm ni agak BAHAYA!! Sbb kalo dia x berdisiplin, maka dia akan jadi SOMEBODY!~~ Kalo berdisiplin pun dia akan jadi SOMEBODY!~~ Allah bg dia kelebihan sebenarnya.. Allah bg dia otak yg bijak.. cuma kita kene lah usaha sikit kalo capai Kebijakkan itu... Org yg Kinestetic ni kene bnyk bergerak sikit.. lah usaha kene bnyk... 
     4. FOKUS!!
= Fokus bila cikgu tgh ajar... n dgr elok2 k.  Kalo study pun, jgn main2! FOKUS!! K, FOKUS!! So, lelaki ada 9 AKAL, 1 NAFSU..  Lelaki ni diorang ikutkan lebih pndai drpd perempuan.. Kalo diorang buat betul2, mesti diorang akan jadi HEBAT!! X mcm perempuan, 9 NAFSU, 1 AKAL.. perempuan ni, kalo boleh semua nak! Makan, shopping, baju, beg, kasut, sume lah kan... tapi akal satuuuuuuu jeee... Perempuan jdi hebat sbb diorang kerja kuat... diorang nmpk lebih bersungguh-sungguh.. haha aku?? hrmm.. x de la sngt.. biase2 je,... ok lah~~

     5. BUAT NOTA RINGKAS
= Korang bole buat nota, x kisah lah mcm mane bentuknya sekalipun.. Contoh Teknik Mencatat Nota adalah sperti berikut :
  • DRAF KASAR
  • CARTA ALIR
  • JADUAL
  • PETA KONSEP
  • PETA MINDA
  • AKRONIM
  • BERSIRI
Korang boleh buat nota ikut cara ni, mengikut kesesuaian subjek la...

     6. Pilih waktu sesuai untuk Study.
 =  Waktu sebenar kita belajar adalah pada waktu sekolah.. drpd pukul 7 pagi smpai pukul 2. Itu waktu sbnr kita study.. Hari Sabtu n Ahad, kalo korang nk study... Boleh, tapi waktu yg sesuai adalah pada pukul 9 pagi smapai 11 or 12 tgh.. utk mlm pula, masa paling sesuai adalah pada pukul 9-12 malam. Pukul 6-8 tu, korang boleh main, makan, solat sume... k.
Lagi bagus, kalau korang bangun pagi dlm pukul 3-4 pagi.. buat solat sunat Tahajjud.. then korang study waktu tu.. Insya Allah, semua akan berjln dgn baik... Bagi yg study dr pukul 8-12 tu, korang study 2 jam, subjek yg korang x minat... n 2 jam lagi study subjek yg korang minat~

     7. Beli bnyk buku Latihan.
=Buat latih tubi bnyk2 sampai fahm.. then kalo x faham, tinggalkan nnti tanya cikgu balik... Pastikan buat, jgn beli je... buat nye sikit.. =]

     8. Cara Membaca.
= Bab ni agak bosan kan? Yela sape yg suka baca buku tiap2 hari kan? Time ujian je bace.. haha samelah~ Contohnya mcm Sejarah. Korang baca dulu .. faham x faham tu lain citer.. at least korang dpt tau lah tajuknye kan? lps cikgu dh ajar, cuba buat nota n latihan. Insya Allah, everything will be OK!

     9. Petua Elak MENGANTUK!!
= Ini merupakan masalah yg sering berlaku dlm setiap pelajar.. So, korang kena sentiasa fikir 3 perkara ni :
  • Guru yang mengajar menangis kerana sblm dia mengajar seseorang, dia perlu memahaminya dan menghadapi pahit getir sesuatu perkara.
  • Ilmu itu akan bantu kita mengubah kehidupan. Dengan ilmu, kita dpt menjalani kehidupan yg lebih baik.
  • Adakah kita nak terima Ilmu Allah, ataupun Tidak? Fikirkannya~..
       So? apalagi? Kalau nk elakkan mengantuk, bawalah air Masak/mineral ke sekolah, sbb ia akan memberikan oksigen dan merelease kan tekanan dlm bdn kita  di samping menyihatkan tubuh badan...

     10. Jaga pemakanan.
  • Minum susu pada waktu pagi.
  • Amalkan makan sayur bayam (sumber Ferum) apabila anda mengidap MIGRAIN.
  • Makan bnyk buah-buahan, especially Orange...
  • Jikalau korang BLANK time exam, baca selawat dan tawakkal sahaja kepada Allah s.w.t
  • Jangan Derhaka kpd ibu bapa dan guru2.
Berdasarkan apa yg aku share ni, harap2 dpt dilakukan dan diamalkan... hehe =P  Ini juga nasihat kpd aku... yg mmg susah nak bngun pagi pukul 3 .. haha =D Apa2 pun salah dan silap, daripada saya, yang baik daripada Allah... Jumpa lagi~

Assalamualaikum....
peaceyaww!!