2 April 2013

Program Maju Diri bersama MSU

Assalamualaikum dan selamat petang saya ucapkan...
sungguh lebat hujan hari ni kan? Alhamdulillah~ itu semua nikmat... kita jgn mengeluh kalau hujan k... So, skrg pun hujan dah reda...

Selasa, 2 April 2013...
Kat sekolah ada buat program Maju Diri kpd semua pljr Form 4 n 5.. Form 5 esok... hihi~~ So, program ni mmg best! Serious! Best... Program ni kan ada pnceramah drpd MSU yg merupakan Lecturer jugak lah kan... so diorang ade bg lah tips2 nak majukan diri... then cara kemasukan ke IPT... So, bnda ni sngt onting sbnrnye sbb ia menentukan masa dpn kita semua.. Especially kpd form 4 n form5 lah kan.. Kitorang kira bertuah jugaklah sbb didedahkan dgn bnda2 yg berfaedah mcm ni.. So, rugi lah kalo x faham betul2 kan.. Jom kita kenali diri kita dgn Program Maju Diri ni.. hehehe =] Ini apa yg aku nk share ngan korang drpd motivasi tadi... so.. enjoy... eh? haha =D

Firat of all, kalo korang nk majukan diri korang, ada beberapa syarat nk dpt skor A dlm semua subjek yg korang ambil di ting4 dan 5.. dengar eh... dengar eh.....

Syarat Nak Skor A :
    
 1. Korang kena tahu apa cita-cita korang.
= Korang kene tau apa subjek yg korang nk skor. Target tu mesti kena ada.. Target kena ada sbb nanti korang dapat aim korang punye subjek dgn baik

     2. Tahu berapa jumlah subjek yang korang ambil.
= Bila korang masuk U nanti, akan ada jurusan yg ditawarkan, so jurusan tu ada lah syarat2 nk masuk dia.. mcm CREDITS. U know what is CREDITS? Something like Gred la kan... Antara Credits nya ialah : A+ , A, A-, B+, B, B-, C+, and C. Ha, itu lah yg pnting.. Contoh lah korang amik Medic kan, Creditsnya, BIO, FIZIK, KIMIA, MATH, ngan BM sekurang-kurangnya B. Ha, baru dpt masuk. Tak kisah lah kalo korang dpt 5B sekalipun, korang dah boleh dpt Medic.

     3. Tahu cara/ kaedah belajar.
= Ada beberapa cara yg korang mungkin x tahu kan? So, jom kita kenali diri kita.. haha =D               
  • Pertama, adakah anda seorang yg "VISUAL" ? Maksudnya, org yg mcm ni bila dia bljr, dia nak tempat dia kemas, bersih, teratur, sunyi.. Pastu, dia x nak ada bunyi2 yg mengganggu dia sewktu belajar... Kalo bunyi detik jam tu pun, dah kira menganggu la... Kat rumah, dia akan buat nota ringkas. And, sblm dia buat study group, dia akan bljr dulu, study dulu baru mulakan.. Waktu yg paling sesuai kalo nak bljr dlm pukul 3-4pagi.. 
  • Kedua, adakah anda seorang yg "AUDITORY" ?? Maksudnya, korang bljr guna pendengaran. Korang akan dengar apa yg cikgu ajar, tapi kene fokus lah kan.. then bila korang study korang akan dengar radio.. Tak kisah lah jenis lagu mcm mane sekalipun.. Korang akan cepat pick up!. Org yg mcm ni mmg special kan? So, bg mereka yg VISUAL ni, jgn sesekali cuba study guna radio k.. nanti korang jadi blank.. haha =D
  • Ketiga, adakah anda seorang yg "KINESTETIC" ?? Maksudnya, bila korang study je kan, lps 5 minit tu ha, siaplah.. kaki bergoyang, berkhayal tiba2, nak buat tu nak buat ni wktu study,...  nak kacau org, mcm tu lah.. k.. ni pun bnyk juga org yg mcm ni kan? Org yg mcm ni agak BAHAYA!! Sbb kalo dia x berdisiplin, maka dia akan jadi SOMEBODY!~~ Kalo berdisiplin pun dia akan jadi SOMEBODY!~~ Allah bg dia kelebihan sebenarnya.. Allah bg dia otak yg bijak.. cuma kita kene lah usaha sikit kalo capai Kebijakkan itu... Org yg Kinestetic ni kene bnyk bergerak sikit.. lah usaha kene bnyk... 
     4. FOKUS!!
= Fokus bila cikgu tgh ajar... n dgr elok2 k.  Kalo study pun, jgn main2! FOKUS!! K, FOKUS!! So, lelaki ada 9 AKAL, 1 NAFSU..  Lelaki ni diorang ikutkan lebih pndai drpd perempuan.. Kalo diorang buat betul2, mesti diorang akan jadi HEBAT!! X mcm perempuan, 9 NAFSU, 1 AKAL.. perempuan ni, kalo boleh semua nak! Makan, shopping, baju, beg, kasut, sume lah kan... tapi akal satuuuuuuu jeee... Perempuan jdi hebat sbb diorang kerja kuat... diorang nmpk lebih bersungguh-sungguh.. haha aku?? hrmm.. x de la sngt.. biase2 je,... ok lah~~

     5. BUAT NOTA RINGKAS
= Korang bole buat nota, x kisah lah mcm mane bentuknya sekalipun.. Contoh Teknik Mencatat Nota adalah sperti berikut :
  • DRAF KASAR
  • CARTA ALIR
  • JADUAL
  • PETA KONSEP
  • PETA MINDA
  • AKRONIM
  • BERSIRI
Korang boleh buat nota ikut cara ni, mengikut kesesuaian subjek la...

     6. Pilih waktu sesuai untuk Study.
 =  Waktu sebenar kita belajar adalah pada waktu sekolah.. drpd pukul 7 pagi smpai pukul 2. Itu waktu sbnr kita study.. Hari Sabtu n Ahad, kalo korang nk study... Boleh, tapi waktu yg sesuai adalah pada pukul 9 pagi smapai 11 or 12 tgh.. utk mlm pula, masa paling sesuai adalah pada pukul 9-12 malam. Pukul 6-8 tu, korang boleh main, makan, solat sume... k.
Lagi bagus, kalau korang bangun pagi dlm pukul 3-4 pagi.. buat solat sunat Tahajjud.. then korang study waktu tu.. Insya Allah, semua akan berjln dgn baik... Bagi yg study dr pukul 8-12 tu, korang study 2 jam, subjek yg korang x minat... n 2 jam lagi study subjek yg korang minat~

     7. Beli bnyk buku Latihan.
=Buat latih tubi bnyk2 sampai fahm.. then kalo x faham, tinggalkan nnti tanya cikgu balik... Pastikan buat, jgn beli je... buat nye sikit.. =]

     8. Cara Membaca.
= Bab ni agak bosan kan? Yela sape yg suka baca buku tiap2 hari kan? Time ujian je bace.. haha samelah~ Contohnya mcm Sejarah. Korang baca dulu .. faham x faham tu lain citer.. at least korang dpt tau lah tajuknye kan? lps cikgu dh ajar, cuba buat nota n latihan. Insya Allah, everything will be OK!

     9. Petua Elak MENGANTUK!!
= Ini merupakan masalah yg sering berlaku dlm setiap pelajar.. So, korang kena sentiasa fikir 3 perkara ni :
  • Guru yang mengajar menangis kerana sblm dia mengajar seseorang, dia perlu memahaminya dan menghadapi pahit getir sesuatu perkara.
  • Ilmu itu akan bantu kita mengubah kehidupan. Dengan ilmu, kita dpt menjalani kehidupan yg lebih baik.
  • Adakah kita nak terima Ilmu Allah, ataupun Tidak? Fikirkannya~..
       So? apalagi? Kalau nk elakkan mengantuk, bawalah air Masak/mineral ke sekolah, sbb ia akan memberikan oksigen dan merelease kan tekanan dlm bdn kita  di samping menyihatkan tubuh badan...

     10. Jaga pemakanan.
  • Minum susu pada waktu pagi.
  • Amalkan makan sayur bayam (sumber Ferum) apabila anda mengidap MIGRAIN.
  • Makan bnyk buah-buahan, especially Orange...
  • Jikalau korang BLANK time exam, baca selawat dan tawakkal sahaja kepada Allah s.w.t
  • Jangan Derhaka kpd ibu bapa dan guru2.
Berdasarkan apa yg aku share ni, harap2 dpt dilakukan dan diamalkan... hehe =P  Ini juga nasihat kpd aku... yg mmg susah nak bngun pagi pukul 3 .. haha =D Apa2 pun salah dan silap, daripada saya, yang baik daripada Allah... Jumpa lagi~

Assalamualaikum....
peaceyaww!!