28 April 2015

the word(s)

assalamualaikum :)

hey!
seems like iolls tgh busy tanam anggur kat rumah kan, why not kalau kita menelaah sikit puisi hebat drpd seorang penulis yg super-duper awesome ni!

sebelum tu, Encik Samad nak cakap "hai!" dulu :)

saujana waktu masih berdiri
diantara laut dengan pantai
membawa ombak dan ruang
bertindihan dalam kepasrahan
perjalanan tawakal yang memanjang
manis ke suatu permulaan

masih segar seorang anak kecil
dalam diri memanggil-manggil
berlari dan berlari jauh
bangun dan terjatuh
mengejar ilusi kehidupan
seindah fatamorgana perasaan

masih suara-suara bersahutan
berwajah seribu kebimbangan 
melebarkan imej-imej kedewasaan
nun kala musim-musim perantauan
camar yang terus berterbangan 
melebar di dunia tanpa sempadan

masih di sini, warna dan bayang-bayang
melontarkan malam dan siang
destinasi yang bersimpang siur
mengasak jiwa untuk bersyukur
hitam putih visual rentetan realiti
dari pasang surut gelombang emosi!


CAMAR MASIH BERTERBANGAN
Mohd Fudzail bin Mohd Nor



wordless #2

Assalamualaikum :)


15 April 2015

New Team, New Experience!

Assalamualaikum :)

udeh lama aku nak buat entry pasai benda ni sebenaqnya. Tapi, sbb malaih sgt nak upload gambar masuk pc tu yg asyik tangguh ja. Na...skrg, rajin update sebab bosan tanam anggur di rumah. Masha Allah, sumpah bosan duduk rumah wei! tapi takpa lah... sekali sekala jadi bibik pun okay what~ it doesn't mean yg aku diperhambakan di rumah. haha! waduh!!

yes, since aku di kem dulu, mmg aku tak jangka pun akan ada pertandingan sukan mcm bola baling, bola jaring, ke apa ke. 2 minggu sebelum balik JL nak adakan pertandingan antara kompeni. At first, aku mmg tak nak join sebab aku takda lah aktif mana pun bab-bab sukan berat-berat ni. Time sekolah rendah tu adalah. Naik sekolah menengah gedik tak nak join.. nak jaga muka katanya~ jaga tak jaga, muka burn juga! waduhh! Then, JL minta semua org utk terlibat sama. So, i was like..."alaaaahhhh!!" serious, kalau boleh aku nak jadi audience je. hehee Ok lah takpe, nak tak nak on kan je lah. kang nanti tak pasal-pasal org mengata pula. haha! Kat sekolah aku merupakan ahli kelab bola tampar (volleyball) so aku tau lah juga basic main bola tampaq ni. Memang susah juga mula-mula tu dan sungguh menyiksakan sebab kena guna kuasa pergelangan tangan bila nak tampaq bola tu and make sure jarak tu sampai lah~

This awesome team were wearing the super duper 
new jersey! yayy! and where me??

It's quite hard jugalah main bola tampaq ni. Paling stress bila pihak lawan tampar bola and kau tak boleh nak aim bola tu. So, kau membiarkan bola tu melantun seorang diri dan kau mcm orang yg super  duper GELABAH nak tangkap bola dengan tangan kau yang cukup tak kuat tu! hahah! (pengalaman sbnrnya) Nasib lah ada kawan yg terer juga main bola tampaq ni. Dia lah yg ajar aku dan kwn-kwn yg lain basic semua.. so far so goooood! And, aku bagilah nama dekat sorang dormate aku, Nisha (indian-chinese) sebab dia yg uruskan bola tampar utk kompeni aku. Ok lah~ aku pun..tau basic je..hm.. muka redha je la time tu. Then, bila aku fikir balik, aku kdg2 ni gelabah nak tangkap bola, then buatnya tak dapat aku tangkap bola tu, pasti malu! hahha! ke situ fikir nya! kau tahu je lah, penontonnya bukan gadis-gadis shj, laki-laki juga termasuk tau! Tak pasal-pasal kena "boooo!" pulak! haaiiihhh~ pikir byk kali jugak lah.

Sampai suatu masa, ada org budak sebelah katil aku, Amal offer aku utk main Handball (bola baling). Hmm.... handball ni favourite aku sebenaqnya! Lama dah aku tinggal game ni. Start main time darjah 4 sampai darjah 6. Tempat pertama, Kedua. So, aku rasa aku agak okay kot dlm game ni.. ehhee~ betapa ruginya aku tak join handball time sekolah menengah?!! *muka menyesal* lahaiii... tapi, okay je, sebab handball tak leceh mcm bola jaring yg kena stop stop tu. And handball ni tak payah susah-susah dongakkan kepala nak shoot mcm bola jaring. kau campak je kuat-kuat, nanti masuklah tu dlm gol!! Basically, cara main handball tak susah. Jalan tiga langkah then kau pass je kat team kau. kalau nak gerak more than three times, kau just bump je bola tu. kau nak bump sampai masuk gol pun tak kesah! senang kan? lagi mudah drpd volleyball. So, aku ubah fikiran yg aku nak tukar kepada handball. Volleyball, TAK JADI! hahaha! gedik* and Nisha pun kata okay, but still kena cari new player utk gantikan aku. ahaha! sorry beb!

Amal jadi coach utk Team handball kitorang. Dia ada pengalaman and dia pun hebat gak main handball. katanya. So, beberapa hari sebelum lawan, kitorang practice depan dorm. That was awesome sebab practice guna bola plastik (surat khabar dan salotape) and ada mcm tembok kecik depan bilik air utk dijadikan gol. hahaha! okay what? sometimes, we should be a bit rare kan? tak salah right? Dengan pakai t-shirtnya, seluar pendeknya. hahaha! sempoi sangat! and...psssttt "orang lain duk usha-usha kitorang main...hehehe"

Strategi siap! Shooter siap! Wall siap! Goal Keeper siap! Centre siap! apa lagi?

BAJU! ye.. baju.

well, kitorang decided utk pakai baju sama (memanglah), tapi, takdalah corak sama utk perlawanan pertama tu. warna sama dah cukup. ok lah. Takut juga sbnrnya. Aku punya sampai tak leh tidur lena mengenangkan perlawanan tu. Nervous lah sebab game ni kalah mati. Kau kalah kau mati. haa gitu! aahahha! tak lawak tak yah gelak. and, jeng! jeng! jeng! tu dia! dah masuk court and apa lagi? cabut undi ah! Nasib aku jadi pemain simpanan dulu. boleh tgk-tgk sikit. Second time aku ganti tempat sape ntah aku tak ingat. And, mmg gementar wei! menggigil wei tangan. Tapi, lama-lama tu okay. then! GOOOOAAALLL!! Untuk mata pertama, 1-0 *senyum* oklah...nasib shooter aku ni boleh tahan kuat dia baling. Then, bola kat tangan aku ni, kwsn kosong. Wall takda, apa lagi? Kita kasi bump itu bola sampai ke pintu goal dan aku baling bola sekuat hati dan itu dia! Goaaaallll pertama dri saya!! yayyyyy!! *angkat tangan* and now, 2-0...hahahaa!

prriiiitttt! masa tamat! and we won!
 
itu cerita utk first perlawanan. okay now, kita pergi ke final pula. Memang sengit sebab kitorang lawan dgn budak Alpha yg mana aku rasa semua game dorang habis bolot semua! Kimbek betul! Kali ni team kami kalah 0-5 hahahahhahahahah! sumpah lah.. sakit-sakit badan aku dibuatnya! First, dorang main super duper ganas, and aku ni...ntah berapa kali kena tolak dengan seorang player dorang yg super duper tinggi!! Ya Allah...dengan kaki aku yang terseliuh lagi.. masha allah! Aku dah tak larat. Pinggang aku sakit! hhahaa! Aku boleh tahan separuh masa je. Sedih betul. Yang paling sedihnya, takda satu mata pun tau! gila betul! but, it's okay. Aku tak kisah sebab at least bukan tempat ketiga keempat. No 2 pun jadilah. Okay ah tu.. chill sudeh~ And, sebelum lawan, kitorang amik semangat dulu, kitorang kumpul ramai-ramai, warm up kejap and yg paling febelesnya team kami, kitorang punya baju dah sama!! punya exited ah sebab baju sama en, nasib cikgu dorm kitorang super duper sporting! Bayar je baju jersey RM 10, cikgu belikan. hahah! sayangggg cikkguuuuu! *muaaahhh cikeeedd* erk...

Kalah menang tu tolak tepi dah. The most important was experience lah. it was a great experience that i've ever had in handball! sebab bukan senang nak dapat experience mcm ni. To me, biar tak wakil sekolah, asal wakil PLKN. sempoi kan? serious aku bersyukur sangat sebab dicampakkan ke kem yg super duper annoying but interesting ni! Semua enjoy, aku lagi enjoy! Thanks for everything! Love you so much and much and much and much and much!!



peace!

7 April 2015

Kata Bahagia

assalamualaikum :)

Manusia tak kata dia bahagia bila ada semut hitam keliling rumah,
Kerana mereka anggap bahagia itu ibarat,
Kaca dan tembikar atas meja,
Sedang kita tak sedar kaca dan tembikar boleh pecah,
maka, bahagia itu boleh pecah juga.


Bahagia mata senang nak jumpa dengan adanya senyuman yang lebar,
mekar hati aku dah puas sebab kita boleh ketawa semula
Muka tak selalunya ketawa,
Gusi tak selalunya basah,
Mata tak selalunya bercahaya, 
Cukup bagi aku membuat orang lain ketawa,
tanpa rasa duka,
sebab aku tak mahu melihat orang berduka,
Walau aku sendiri menanggung duka! 



Bila Selalu Menghina

Assalamualaikum 

memandangkan hari ni cuaca agak serious, maka aku rasa aku nak ckp benda yang serious jugak..haha ceh! Dah lama aku perati perangai orang kita sekarang yang berbagai-bagai perangai dan sikap yang tak reti nak duduk diam. Alangkah baiknya kalau kita sama-sama turun padang mengeratkan lagi hubungan silaturrahim demi mempertahankan agama, bangsa dan negara kita sekali. Tak gitu?

*credits to google*
Sekarang aku selalu juga on Facebook sbb dah tak tau nak buat apa lgi kat rumah selain menanam anggur tepi jalan dan tunggu sampai reput! Jadi aku bukak pun hanya nak luangkan masa dan aku boleh tahu sedikit sebanyak tentang info-info menarik serta buletin-buletin yg sedang hangat diperkatakan dan tak lupa juga...nak tahu juga orang kita menghina dan mengomen-ngomen benda-benda tak elok ni! Almaklumlah, orang kata..sekarang semuanya berada di hujung jari. Nak apa-apa semua dengan jari. klik sana! klik sini! klik situ! klik! klik!klik! Tak menang jari dibuatnya! bagilah dia berehat skjp. And tak lupa juga, skrg ni nak buat dosa pun hanya di hujung jari sahaja! Mudah dan cepat! Wah! DOSA! DOSA! DOSA! DOSA! DOSA! mana kau? ha ha ha ha ha ha!

Seperti yang sedia maklum, laman-laman sosial ini jugaklah yg menjadi medan fitnah antara agama dan bangsa! Agama yang sama sanggup memfitnah agamanya sendiri. Bangsa yang sama sanggup memfitnah bangsanya sendiri. Negara yang sama sanggup memfitnah negaranya sendiri. Tak tahu malukah kita semua?! Sampai bila kita nak hidup dalam keadaan dan suasana yang penuh dengan ke-negatif-an semua!??! sampai bila? Sampai kau dapat tengok betapa panjangnya resit yg Allah bagi dan tercatatnya dosa-dosa kita ni! Sungguh bnda ni memang macam kerbau busuk!and yang paling mengejutkan aku, apabila kita ni sanggup menghina pemimpin dan anak beranak dia sekali sampai mengatakan mereka mempunyai 'HATI BUSUK'. sungguh terkejut dengan komen-komen yg mcm ni. Ada juga yg sanggup dan berani meng-editkan gambar yang bukan-bukan dan meletakkan wajah-wajah pemimpin untuk dijadikan bahan jenaka! jarang yg cuba mempertahankannya! eh, bro...cik adik...kalau depa semua tak suka atau benci sangat sekalipun, tak usah lah dok buat jenaka-jenaka yang mcm babi semua tu! Takdak hasilnya pun. Yang anda dapat cuma DOSA! DOSA sahaja! 

Ada juga yg memanggil mereka dengan pelbagai gelaran (aku tak ingat). ada juga yang mengomen "Dorang ni kalau dah Hati Busuk mmg susah nak terima nasihat..." (lebih kurang cmtu lah ayatnya). eh, sedagha sedaghi sekalian, apakah hak anda untuk mengatakan bahawa mereka ni dah busuk hati dan sebagainya? Apa yg anda boleh lakukan? sudah bersihkah hati-hati anda semua? Sudah cukupkah solat 5 waktu anda? Berapa lama nak tangguh-tangguh solat? Sudah cukup penuhkah puasa fardhu anda? Sudah banyak kalikah anda mengkhatam kitab suci Al Quran? Sudah cukup alimkah anda untuk memahami segala hadis nabi? Sudah cukup sempurnakah amal ibadah anda? Sudah cukup kayakah anda semua dengan memberi sedekah kpd fakir miskin dan anak-anak yatim? Sudah cukup alimkah anda semua? Sudah? Kalau belum, rasanya anda perlu berkata pada diri sendiri bhawa hati masih busuk! Tahap ego anda tu, kalau boleh anda saja yg nak menang! Tak mau dengar nasihat! Hati Busukkah anda semua??!!?! Jadi, bukan tugas kita untuk menghukum seseorang dan menila sesuka hati saja! Dalam masa kalian menghina, pernah tak kalian ingat pada Tuhan? Pernah tak setiap kali menghina anda terus beristighfar? Sedar tak? Jadi, kita hidup dlm pelbagai jenis masyarakat, dan cubalah ubah sikap taik lembu kalian!

Bukan berkaitan isu politik sahaja, malah isu-isu kematian anak atau orang awam pun mampu menjadi "viral" dlm media sosial. dan yg lebih teruk lagi apabila mereka sanggup mengutuk-ngutuk perbuatan ibubapa yang kononnya menjadi punca anak mereka mati! Ya Allah, sampai beginikah kita berfikir? Ceteknya fikiran orang kita! Setiap yg berlaku ada sebabnya, dan Kun Faya Kun! apabila Allah kata jadi, maka jadilah ia! Ini semua sudah qada' dan qadar. Apa guna kita belajar tinggi tapi x mampu menerima Qada' dan Qadar? apa gunanya kita menjadi jutawan atau memiliki syarikat-syarikat besar tapi masih x mampu menerima Qada' dan Qadar? apa gunanya semua itu? Lihat, berapa banyak jenayah yg dilakukan oleh orang kita? Rasuah, syubhah, riba, berjudi, berzina dan mengambil harta anak-anak yatim! Masha Allah...na'uzubillahi min zalik! Patutlah Islam skrg tak mampu berdiri balik! Kafirun menindas kita dengan begitu sahaja! Patutlah! sedang kita leka dengan duniawi, tak kita sedar Kafirun mentertawakan umat Islam! Naahhh...banggakah kita menjadi FITNAH KEPADA AGAMA sendiri? 

saya ulang,

FITNAH KEPADA AGAMA SENDIRI

Biar tak sempurna atau kotornya hati seseorang itu, jangan kita cepat menilai. Walau kita x suka pada sikap dan orangnya, jangan mudah kita hina. Berdoalah! Berdoalah agar mereka diberi hidayah dan petunjuk drpd Allah. Berdoa juga pada diri kita agar sentiasa tawaduk dan dijauhkan drpd hasutan-hasutan syaitonirrajim! Doa itu adalah senjata bagi umat Islam! jadi doa lah banyak-banyak! Tak da guna kalau setakat maki hamun kerana itu tak memberi apa-apa kesan yg bombastik kpd si dia, malah memberi kesan buruk bg diri kita kerana sebab kita dia dapat pahal dan sebab kita juga, kita dapat dosa! dan untuk entry ni bukanlah aku nak membela mana-mana pihak, cuma aku kasihan melihat perangai orang kita yang semakin lama semakin kejam dalam diam! Nampak baik sekalipun belum tentu hatinya juga baik! Sama-sama kita ubah sikap bodoh ni dan kita  bertaubat.. moga Allah bagi hidayah kepada kita semua agar kita dapat berjalan lurus sehingga ke syurga! Wallahu a'lam

peace!