25 October 2015

a noob driver in this century (?)

confirm ah ni?


yes. confirm dah dapat lesen kereta!


woohooo! 
how exited am i! ouh finally i can drive! 


`````


boleh agak kan apa reaction aku tadi?
well said, alhamdulillah. finally i got my own driving license! yay! so, where we would like to go after this? watching movies? having lunch together? shopping?


before aku amik kursus lesen, mmg aku dah reti bawak sikit sikit. setakat mati enjin tu biasa. mcm terhenjut-henjut sikit tu normal ah lagi-lagi kalau bawa manual. but then, ok sikit. abah ajar aku kawal stereng which is kena pegang ikut jam 10 dan 2. yang tu pun dah okay. so, mmg cepat ah kau dapat lesen kan?


hmm...
*tangan di dagu, angkat kening sebelah kanan*


belum.


before dpt lesen, kena hadirkan diri untuk kursus memandu dulu which is kau kena duduk dlm satu kelas selama at least 8 jam bersama dengan orang orang pelbagai peringkat umur! mcm aku, aku ambil lesen bulan 9 haritu, so..dlm kelas tu majoritinya yg dah berusia sikit dlm 25 tahun ke atas. yg sebaya aku ni..erm tak ramai. baek. dah exited tau nak belajar memandu ni! semangat acah acah berkobar je! sekali masuk kelas, ngantuk dia pergghhh!! jangan cakap! memang seriyes aku ngantuk do! masa org JPJ tu membebel memang naiklah semangat mengantuk ni. Tahan beb! Tahan!


•••••


"okay, lepas ni, dah boleh ambil Ujian Berkomputer"


first impression mcm "em..cam susah je". But i was wrong! it was easy as kacang putih you know! kalau ikutkan buku driving yg dia bagi memang tebal kalah buku Bisnes aku, but it actually doesn't. aku rasa, kalau lah tiap-tiap exam soalan mcm tu, kalau boleh aku tak nak skip kelas langsung! petik jari sudah lah.


wait.
aku nak kena cerita from A to Z ke apa ni? heheee


semua org yg pernah hadir ke kelas memandu mesti tau kan procedure dia mcm mana en. Buat RPK, RSM, QTI semua tu memang wajib dlm syllabus. But dun worry it's not really hard. chill je sudah sebab masa ni je kau nak tunjuk skema skema depan cikgu depan JPJ semua. bila dah lulus, kau boleh buat apa je. nak bawak laju-laju, slow-slow, terhenjut-henjut semua boleh asal kau tak langgar undang-undang sbb nanti lesen P kau akan digantung. rugi beb dah bayar mahal-mahal! so, behave.


•••••


aku tak nak cerita keseluruhan. apa yg terjadi masa aku bljr side parking, naik bukit, selekoh S dan Z. salah tekan clutch, mati enjin tu biasa. tapi, bila dah biasa..everything will be fine :)


so, utk mengelakkan rasa takut lps bljr, better ambil kereta auto. senang. tak yah susah-susah kalut kawal gear. ihiks! mcm aku, aku boleh kawal lagi, sebab best main tukar tukar gear ni.


•••••


7 Oktober.

Masa ni, dia punya exited memang lain macam sikit sebab kau akan berjalan satu langkah terakhir utk dptkan lesen P! yayy!!


Pandai-pandailah kau bawak diri masa test tu. Ya Allah, memang exited do! pukul 7 pagi lagi aku dh kena pi. untung lah ada agent yg tolong hantarkan. semua dia yg uruskan. tapi, aku dah boleh expect apa akan berlaku masa hari test tu sbb memang ramai gila yg akan ambil. So, kalau pi awal pun, balik kul 2 gak. lama sangat nak tunggu turn, uruskan itu dan ini. *mengeluh*


sampai masanya, nama aku dipanggil. so, aku pun buatlah RPK, RSM, Ujian dalam Litar. Masa ujian On the Road tu mcm takut sikit sbb aku biasanya gerun nak lalu roundabout. tapi, takpa. aku yakinkan diri je. Nasib lah aku dpt JPJ Perempuan. senang. takda nak awkward dah. biarlah muka dia ketat ke, kerek ke..aku tak kesah. janji aku x nak JPJ dengan lelaki.

acah acah geli je -_-

Time aku belajar, kena lalu 3 roundabout. Tapi, masa test tu, aku just lalu satu je roundabout. cuak juga bila JPJ tu suruh aku masuk tmpt JPJ. aku ada buat salah ke? jangan lah bagi aku fail. penat wei aku tunggu berjam-jam!


"Ujian Litar, LULUS"

"Ujian Jalan Raya, LULUS"


Aku baca satu persatu ayat yang tertulis dalam surat. seriyesli? aku lulus?


*mata terbeliak kejap*


tersenyum kambing tepi jalan tu. dahlah. pi masuk office tu, fotostat ic semua. then, call cikgu kau ckp yg kau dah selesai!


it was such a good experience I've ever had in this year! alhamdulillah. syukur sangat sangat! i couldn't expect that i could pass my license test! i did it! (genggam tangan api membara)


thank you Allah for the opportunity and nikmat that you've given to me. i feel so good right now. so, apa lagi? jomlah kita berjimba!!


selamat memandu kawan-kawan!
Biar lambat asal selamat. jangan bawa laju-laju tau ihikkss!


bye :)


No comments:

Post a Comment